Стрибок цін викликала висока собівартість виробництва молока, кажуть фахівці Асоціації тваринників України.
Починаючи від вересня 2020 року і до цього часу молочка перебуває не піку своєї вартості.
Це спричинено низкою факторів, серед яких головною є неврожай на культури, що входять до раціону корів: кукурудзу (як зерно, так і зелену масу), люцерну, зернові, соняшник та сою.
«Основним критерієм для формування ціни на молоко є його собівартість, а вона від початку осені значно зросла, - каже Ольга Лоза, технолог із годівлі ВРХ Асоціації тваринників України і компанії AVA Group. – Підвищення ж собівартості виробництва виникло через 2 головні причини. По-перше, це низька якість об’ємистих кормів через цьогорічний неврожай на силосні культури майже по всій Україні (лише в західних регіонах вдалося отримати силос гарної якості). По-друге, подорожчали зернові і протеїнові інгредієнти (соя, соняшник), через той самий неврожай.
Відтак, виробники не згодні реалізовувати сировину за старими цінами. І ця тенденція триватиме щонайменше весь перший квартал 2021 року, доки корів годують силосом, заготовленим з осені, який має відносно низьку поживну цінність. З іншого боку, можливе коливання вартості білково-протеїнової групи (зернові, соя та соняшник), проте навесні відчуватиметься дефіцит цієї сировини, що може спровокувати новий пік їх вартості. Тож чекати падіння цін на молочку поки що чекати не варто».