В Україні частка молока першого ґатунку зросла у 7 разів

Дата публікації: 24-07-2020 - 12:20

В Україні частка молока ґатунку екстра в загальній структурі виробництва зросла з 19,2% до 27,3% або 462,2 тис. т. Вищого ґатунку, навпаки, скоротилася – з 28,1 до 25,3%, або 429,2 тис. т, Молоко першого ґатунку на переробку надходить 42,5% проти 26,7% в минулому році (719,9 тис. т), пише agronews.ua.

Суттєве зростання показників експерти пояснюють зокрема тим, що при нових вимогах до гігієни молока-сировини ряд переробників просто почали вказувати молоко другого сорту від населення як молоко першого ґатунку.

«Як наслідок, частка молока, яке надійшло від населення першим сортом, в першому півріччі цього року зросла в 7 разів – з 10,4% до 81,2%. А другого сорту, навпаки, різко скоротилася – з 84,6% до 17,2%. Тобто, відбулася підміна понять. Серед причин – брак сировини, через яку переробники не можуть повністю відмовитися від селянського молока», – йдеться у повідомленні.

Молокопереробні підприємства України за підсумками першого півріччя 2020 року отримали 1,8 млн т молока базової жирності, що на 7,1% менше, ніж за відповідний період минулого року. Це 39% від усього виробленого молока.

Відсоток молока, яке потрапляє на переробку, з кожним роком скорочується. Основною причиною цього є значне падіння виробництва в господарствах населення, яке промисловий сектор поки не в змозі перекрити. При цьому саме промислові ферми забезпечують левову частку сировини для молокопереробних підприємств. Так, із загального обсягу закупленого переробниками молока 1,3 млн т молока надійшло від сільськогосподарських підприємств (-0,8% до першого півріччя 2019 г.), надходження від господарств населення склали 376,5 тис. Т (-15,6%).

У сільськогосподарських підприємствах надходження молока ґатунку екстра зросла з 25,6% до 35,1% (462,1 тис. т), вищого – скоротилося з 37,5% до 32,6% (428,8 тис. Т), а першого скоротилося з 32,2% до 31,4% (414 тис. т).

Ukrainian

Читати ще